Dag van de Dorpse Architectuur

Hoe ontstaat goede dorpsarchitectuur? Wie speelt welke rol? Donderdag 21 januari 2021 organiseren AR-TUR en KU Leuven een online studiedag over dorpse architectuur. We gaan op zoek naar de verhalen áchter de projecten. Met de architect, burgemeester, opdrachtgever, … of welke stakeholder dan ook de bepalende rol speelde, ontrafelen we de realisatie van inspirerende dorpsarchitectuur. De sprekers zijn onder meer architect Bart Dehaene, Sally Lierman van atelier Romain, Els Claessens van ECTV architecten, gedeputeerde Kathleen Helsen en Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs.

Programma

 • Inleiding over Kempenlab Dorpsarchitectuur

 • Ward Verbakel (KU Leuven, Departement Architectuur en Plusoffice architects) over dorpsstructuren en de toekomst.

 • Drie verhalen ontrafeld:
  • Gerd Van Zundert (AID architecten), Jef Sterkens (projectontwikkelaar), Ann Embrechts (Stad Hoogstraten) over appartementengebouw Brouwerijsite in Meer.
  • Bart Dehaene (Architectenbureau Bart Dehaene) en Lode Morlion (burgemeester Lo-Reninge) over sociale woningen Schaerdeke in Lo-Reninge.

 • Edith Wouters (AR-TUR) reflecteert op de totstandkoming van kwalitatieve dorpse architectuur. Hoe zijn de projecten tot stand gekomen? Wie speelt welke rol? Wat zijn succesfactoren?

 • Op zoek naar lessen en succesfactoren – gesprekken met experten en betrokkenen:
  • Sally Lierman (Atelier Romain), Senne De Bleser (Omgeving), Filip Buyse (MAAT ontwerpers) vanuit hun rol als kaderscheppend stedenbouwkundig ontwerper.
  • Els Claessens (ECTV architecten en vml. voorzitter kwaliteitskamer Winvorm), Bart Boeckx (Vanhout.pro/Groep Van Roey), Luk Vorsselmans (LV architecten) vanuit de praktijk van de dorpsarchitectuur.
  • Sanne Van Looy (schepen Gemeente Malle), Ward Kennes (burgemeester Kasterlee), Maarten Horemans (Gemeente Nijlen), Jo Van Lommel (GSJ advocaten) als betrokkenen van lokale besturen.
  • Kathleen Helsen (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Karl Catteeuw (Provincie West-Vlaanderen) vanuit provinciaal en Vlaams perspectief.

De gespreksleider is architectuurcriticus Koen Van Synghel.

Praktisch

 • Datum: Donderdag 21 januari 2021
 • Tijd: 12.30 tot 17.30 uur
 • Locatie: livestream
 • Tickets: vrije bijdrage

Reserveren

Je kiest zelf voor een gratis ticket of doet een vrijwillige bijdrage om deze dag mogelijk te maken (je kunt je vrije bijdrage aanduiden in de laatste stap). De dag voordien ontvang je de link naar de livestream.

Kempenlab Dorpsarchitectuur

Deze studiedag kadert in het Kempenlab Dorpsarchitectuur. AR-TUR ontwikkelt een Toolbox Dorpsarchitectuur om Kempense dorpskernen te versterken met passende architectuur en publieke ruimte. Het project bestaat uit een catalogus met goede voorbeelden van en strategieën voor goede dorpsarchitectuur, een instrumentarium ‘hoe te komen tot kwalitatieve dorpsarchitectuur?’. We plannen een reizende tentoonstelling om het gesprek over architectuurkwaliteit in dorpen aan te zwengelen. Het traject loopt nog tot 2022.

AR-TUR wordt voor het Kempenlab Dorpsarchitectuur ondersteund door de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen, en de partners van AR-TUR.