KEMPENATLAS

Boek en tentoonstelling over het geheugen en de toekomst van de Antwerpse Kempen.

KEMPENATLAS_003 Vennengebied Turnhout©Filip DujardinDe gronden van de Kempen zijn schraal. En juist die gronden blijken al eeuwen een rijke voedingsbodem voor vernieuwende ideeën en projecten. Of het nu gaat om bodemverbetering, landbouw, industrie, zorg of woonomgevingen. Al die ideeën en projecten in de Antwerpse Kempen verzamelen we met AR-TUR. We zetten ze – letterlijk – op de kaart in de KEMPENATLAS.

De KEMPENATLAS wordt een groot boek boordevol kaarten, kennis en verhalen over de Antwerpse Kempen. Én een tentoonstelling in Cultuurhuis de Warande in Turnhout. Aan de hand van speciaal gemaakte kaarten, foto’s, archiefbeelden en teksten ontdek je de regio.  

Ben je een Kempenaar? De speciaal gemaakte kaarten geven je een nieuwe kijk op jouw streek. Wist je dat er een vergeten netwerk van buurtspoorwegen is? En dat we nu wonen op gronden die eeuwenlang door mensenhanden geschikt zijn gemaakt voor landbouw? In de KEMPENATLAS ontdek je meer over jouw streek en leer je nieuwe wetenswaardigheden.

Is de Kempen jou nog onbekend? De KEMPENATLAS geeft je de perfecte introductie van deze regio. Het boek en de tentoonstelling tonen hoe de Antwerpse Kempen ontwikkeld zijn en bieden een blik op de toekomst. De thema’s die aan bod komen zijn niet alleen hier belangrijk, maar dienen zich aan in heel Vlaanderen.

Wil je alvast een exemplaar bestellen van de KEMPENATLAS? Stuur dan een mailtje naar info@ar-tur.be.

Dia1

KEMPENATLAS_cover2

De KEMPENATLAS wordt een boek op groot formaat van ongeveer 200 pagina’s. Het bestaat uit drie delen:

 1. KAARTEN

Dit deel is opgebouwd rond twaalf thema’s: bodem, water, natuur, energie, mobiliteit, landbouw, wonen, militair, industrie, welzijn, cultuur en grenzen. Voor elk thema vind je in het boek speciaal gemaakte kaarten door het bureau MUST. Een tekst geschreven door dé experten op het thema geeft je verdere uitleg.

 

 1. PLEKKEN

Schrijfster Leen Huet maakt verhalen over twintig bijzondere plekken in de regio. Denk aan het Atoomdorp in Mol, Bobbejaanland, de grenzen van Baarle Hertog of het Albertkanaal. Bij de teksten vind je historische foto’s en archiefmateriaal.

 1. BEELDEN

Een reeks foto’s van de architectuurfotograaf Filip Dujardin maakt het boek compleet.

017 Baarle-Hertog

Filip Dujardin voor de KEMPENATLAS.

Dia2

In de tentoonstelling kun je de speciaal gemaakte kaarten bekijken op groot formaat. Maar de tentoonstelling doet meer dan je de weg wijzen in de regio. De ruimtelijke uitdagingen spreken ook de verbeelding aan. Kom in ons ‘kaartenmakersatelier’ en deel je visie met ons. Verdwaal in de kaarten en laat je verrassen door de beelden, objecten en verhalen over twintig bijzondere plekken in de Kempen.

De kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin ontdekken al wandelend de Kempen. Hun werk toont je verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

De tentoonstelling kun je bezoeken in Cultuurhuis de Warande in Turnhout van 15 september tot en met 19 november 2017.

20170126_ar-tur_kempenatlas_399 - kopie

Foto: Pieter de Ruijter

Dia3

AR-TUR maakt de KEMPENATLAS natuurlijk niet alleen. We werken samen met een hele groep van enthousiaste en kundige mensen:

 • Maarten Van Acker van de Universiteit Antwerpen
 • Het team Tentoonstellingen van de Warande
 • Bas Van der Veken van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
 • Joeri De Bruyn van Uitgeverij Public Space
 • Een team van kaartenmakers van MUST stedebouw
 • Fotograaf Filip Dujardin
 • Auteur Leen Huet
 • Vormgever Rene Tichelaar van Anagramme
 • Tentoonstellingsontwerper Dries Otten
 • De erfgoedcellen Noorderkempen, K.ERF en Kempens Karakter
 • Drukkerij De Jong
 • Vlaamse Overheid
 • Provincie Antwerpen
 • En niet te vergeten; vele lokale en academische kenners die de teksten schrijven en het boek en de tentoonstelling mee samenstellen: Jan Bastiaens, Karen Vancampenhout, Samuel Van de Vijver, Fien Batens, Geert De Blust, Julie Marin, Ben Laenen, Dirk Lauwers, Stijn Rybels, Jeroen De Waegemaeker, Eva Kerselaers, Tim Soens, Maïka De Keyzer, Koen Van Bockstal, Michael Ryckewaert, Piet Lombaerde, Bart Wuyts, Johan Verbruggen, Thomas Vanoutrive, Eline Van Onacker, Eric Nysmans, Karl Van den Broeck, Tom Coppens, Guy Bovyn, Bruno Notteboom.

subtitels_CF_KA_crowdfunding

We organiseerden in mei en juni 2017 een crowdfundingactie om het ontbrekende deel van het budget bijeen te brengen. Met deze actie brachten we 13.570 euro bijeen. Dat betekent dat we maar liefst 135% van ons doelbedrag hebben opgehaald.

 

Op ulule.com/kempenatlas vind je de crowdfundingspagina. De actie is inmiddels afgelopen.

subtitels_CF_KA_bestellen

Het boek KEMPENATLAS zal 39,99 euro kosten. Op 15 september 2017 wordt het boek gepresenteerd.

Wil je alvast een exemplaar bestellen van de KEMPENATLAS? Stuur dan een mailtje naar info@ar-tur.be.

subtitels_CF_KA_partners

Initiatiefnemers:

 

Met de steun van:

 

Hoofdsponsors:

 

Sponsors:

 

Funders:

Architecten Delobelle
Bibliotheek Kasterlee
BULK architecten
CLUSTER landschap & stedenbouw
Geens Advocatuur
Heemkundekring Amalia van Solms
HUB architecten
OMGEVING landschap, architectuur en stedenbouw

… en 156 andere funders die een bijdrage deden van 5 tot 275 euro.