KEMPENATLAS

20171116_artur-kempenatlas_549

De voorbije eeuwen duidden cartografen de Kempen systematisch aan als een onbestemde leegte of een niemandsland. Pas in het begin van de 19de eeuw kwam daar verandering in. De Kempen werden gekoloniseerd. Er was overvloedig ruimte beschikbaar voor zware industrie, grote infrastructuurwerken en gedurfde experimenten. De Kempen waren een laboratorium waar vernieuwende inzichten in landbouw, armenzorg of mobiliteit voor het eerst werden uitgetest. Die bijzondere geschiedenis heeft de Kempen gemaakt tot wat ze vandaag zijn. Ook in de toekomst kunnen de Kempen een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van klimaat en welzijn, energie en wonen, natuur en recreatie.

 • Het boek Kempenatlas kun je online aankopen voor 40 euro via de ticketbalie Cultuurhuis de Warande.

De Kempenatlas brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart. Als boek en tentoonstelling. Twaalf thematische kaarten geven een inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden van de regio. Vele foto’s en archiefbeelden van archetypische plekken tonen de Kempen in al hun facetten. Het werk van kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin toont verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

AR-TUR lanceert met de Kempenatlas een project voor de regio. De atlas is een uitnodiging tot gesprek tussen beleidsmakers, ontwerpers en bewoners over de ruimtelijke uitdagingen in de Kempen. Als het goed is, vormt het boek in die zin geen eindpunt maar een begin. De Kempenatlas als hét referentiewerk en een inspiratiebron voor iedereen die mee de schouders wil zetten onder een duurzame toekomst voor de regio.

Foto’s: Pieter de Ruijter

BOEK
Redactie: Maarten Van Acker, Edith Wouters, Evelien Pieters, Bas Van der Veken, Joeri De Bruyn
Cartografie: MUST stedenbouw
Fotografie: Filip Dujardin
37 x 27 cm, 240 pagina’s
39,99 euro, te koop bij de Warande en uw boekhandel

EXPO
16.09 – 19.11.2017
woensdag tot zondag – 10 tot 17 uur
In de Expozaal van de Warande, Warandestraat 42, Turnhout
5 euro (diverse kortingstarieven)
rondleidingen met gids te boeken

10 SATELLIETEN
28.09 – 19.11.2017
Mini-expo’s op 10 locaties in de Kempen

ACTIVITEITEN ROND DE KEMPENATLAS
Rondleidingen, workshops en gesprekken. Lees meer over het randprogramma.

Boek

cover_KempenatlasVan Acker M. et al. (2017)
Kempenatlas. Van terra incognita tot hotspot. De Kempen in kaart gebracht
formaat: 27 × 37 cm / pagina’s: 240 / afwerking: hardcover
isbn: 9789491789168 / uitgever: Public Space

Klik op bovenstaand beeld om een preview-pdf van de Kempenatlas te bekijken.

Deel 1: ATLAS
Dit deel is opgebouwd rond twaalf thema’s: bodem, water, natuur, energie, mobiliteit, landbouw, wonen, militair, industrie, welzijn, cultuur en grenzen. Voor elk thema vind je in het boek speciaal gemaakte kaarten door het bureau MUST. Een tekst geschreven door dé experten op het thema geeft je verdere uitleg.

Deel 2: 20 PLAATSEN
Schrijfster Leen Huet maakt verhalen over twintig bijzondere plekken in de regio. Denk aan het Atoomdorp in Mol, Bobbejaanland, de grenzen van Baarle-Hertog of het Albertkanaal. Bij de teksten vind je historische foto’s en archiefmateriaal. Een reeks foto’s van de architectuurfotograaf Filip Dujardin maakt het boek compleet.

Tentoonstelling

kempenatlas A2In de tentoonstelling kun je de speciaal gemaakte kaarten bekijken op groot formaat. Maar de tentoonstelling doet meer dan je de weg wijzen in de regio. De ruimtelijke uitdagingen spreken ook de verbeelding aan. Kom in ons ‘kaartenmakersatelier’ en deel je visie met ons. Verdwaal in de kaarten en laat je verrassen door de beelden, objecten en verhalen over twintig bijzondere plekken in de Kempen.

De kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin ontdekken al wandelend de Kempen. Hun werk toont je verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

16.09 – 19.11.2017
woensdag tot zondag – 10 tot 17 uur
In de Expozaal van de Warande, Warandestraat 42, Turnhout
5 euro (diverse kortingstarieven)
rondleidingen met gids te boeken

In de media

Een selectie uit de publicaties en media-uitzendingen over de Kempenatlas:

Crowdfunding

We organiseerden in mei en juni 2017 een crowdfundingactie om het ontbrekende deel van het budget bijeen te brengen. Met deze actie brachten we 13.570 euro bijeen. Dat betekent dat we maar liefst 135% van ons doelbedrag hebben opgehaald.

Op ulule.com/kempenatlas vind je de crowdfundingspagina. De actie is inmiddels afgelopen.

Wie maakten de Kempenatlas?

AR-TUR maakte de KEMPENATLAS natuurlijk niet alleen. We werkten samen met een hele groep van enthousiaste en kundige mensen:

 • Maarten Van Acker van de Universiteit Antwerpen
 • Het team Tentoonstellingen van de Warande
 • Bas Van der Veken van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
 • Joeri De Bruyn van Uitgeverij Public Space
 • Een team van kaartenmakers van MUST stedebouw
 • Fotograaf Filip Dujardin
 • Kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden
 • Auteur Leen Huet
 • Vormgever Rene Tichelaar van Anagramme
 • Tentoonstellingsontwerper Dries Otten
 • De erfgoedcellen Noorderkempen, K.ERF en Kempens Karakter
 • En niet te vergeten; vele lokale en academische kenners die de teksten schreven en het boek en de tentoonstelling mee samenstelden: Jan Bastiaens, Karen Vancampenhout, Samuel Van de Vijver, Fien Batens, Geert De Blust, Julie Marin, Ben Laenen, Dirk Lauwers, Stijn Rybels, Jeroen De Waegemaeker, Eva Kerselaers, Tim Soens, Maïka De Keyzer, Koen Van Bockstal, Michael Ryckewaert, Piet Lombaerde, Bart Wuyts, Thomas Vanoutrive, Eline Van Onacker, Eric Nysmans, Karl Van den Broeck, Tom Coppens, Guy Bovyn, Bruno Notteboom.

Partners en sponsors

Initiatiefnemers:

Met de steun van:

Hoofdsponsors:

Sponsors:

Funders:

Architecten Delobelle
Bibliotheek Kasterlee
BULK architecten
CLUSTER landschap & stedenbouw
Geens Advocatuur
Heemkundekring Amalia van Solms
HUB architecten
OMGEVING landschap, architectuur en stedenbouw

… en 156 andere funders die een bijdrage deden van 5 tot 275 euro.