Rondleidingen

20150627_architectuurtocht-de-Turnhoutse-School_325

Foto’s: Pieter de Ruijter

Rondleidingen Turnhoutse School

AR-TUR biedt in samenwerking met Architects in Motion rondleidingen aan langs modernistische architectuur van de Turnhoutse School. In de jaren 1960 waren in Turnhout succesvolle architecten actief: Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz. Hun werk staat bekend als de Turnhoutse School en wordt tot het beste van de golden sixties in Vlaanderen gerekend. Voorloper Jozef Schellekens bracht al in de jaren 1930 het vroege modernisme naar Turnhout met het ontwerp van zijn eigen woning. In onze rondleidingen ontdekt u deze bijzondere architectuur onder begeleiding van een gids.

U kiest voor een rondleiding langs drie gebouwen van de Turnhoutse School, een bezoek aan de woning Jozef Schellekens of een uitgebreider programma op maat. Een van onze enthousiaste en kundige gidsen geeft u uitleg over de architecten en de gebouwen die u bezoekt. De publicatie Architectuur in de Golden Sixties: de Turnhoutse School is te koop voor 30 euro.

Voor boekingen en met vragen kunt u ons bereiken via rondleidingen@ar-tur.be. Graag minstens 3 weken op voorhand reserveren.

OPTIE 1: ARCHITECTUUR IN DE GOLDEN SIXTIES – 3 GEBOUWEN VAN DE TURNHOUTSE SCHOOL

U bezoekt cultureel centrum de Warande, School Sint-Victor (exterieur) en architectenbureau-woning Vanhout en u krijgt daarbij een uitleg over architectuur van de Turnhoutse School.

2 uur per fiets, auto of bus
maximaal 20 personen per gids
€ 100 per gids

OPTIE 2: WONING JOZEF SCHELLEKENS

U bezoekt de woning Jozef Schellekens en krijgt daarbij uitleg over het leven en werk van deze architect en dat van zijn opvolgers in de Turnhoutse School.

1 uur
maximaal 20 personen per gids
€ 50 per gids + € 2 per persoon

OPTIE 3: RONDLEIDING OP MAAT

U stelt uw eigen programma samen uit onderstaande onderdelen.

vanaf 3 uur met fiets, auto of bus
maximaal 20 personen per gids
€ 50 coördinatiekosten + kost per onderdeel

 • Architectuur in de golden sixties – 3 gebouwen van de Turnhoutse School
  de Warande, school Sint-Victor (exterieur) en architectenbureau-woning Vanhout 2 uur, €75 (wanneer geboekt in combinatie met andere onderdelen in rondleiding op maat)
 • Woning Jozef Schellekens
  1 uur, €50 + €2 per persoon
 • Interieur School Sint-Victor
  1 uur (incl. reistijd – als uitbreiding van bovenstaand), €30
 • Meubeltoonzaal Master Meubel
  1 uur (incl. reistijd), €30
 • Parkwijk
  1 uur (incl. reistijd), €30
 • Vertoning film ‘Huiselijk Modernisme’ als inleiding op de Turnhoutse School
  1 uur in de Warande, €30
 • Onthaalbuffet in de Warande
  30 min, € 3,50 per persoon voor buffet van koffie, thee, water en fruitsap.
 • Master Meubel: rondleidingen meubeldesign (verzorgd door het bedrijf)
  – rondleiding geschiedenis van het meubeldesign – 45 min (als uitbreiding bezoek)
  – rondleiding Master Meubel – het gebouw – 30 min
  prijs in overleg

BOEKINGEN

rondleidingen@ar-tur.be

RONDLEIDINGEN VAN ANDEREN

hostel-wadi_1_foto-frederik-buyckx

Foto: Frederik Buyckx

Architectuurwandeling de Hoge Rielen
Tijdens deze wandeling kom je meer te weten over het masterplan van het domein. Dat getuigt van een duidelijke langetermijnvisie waarin de relatie tussen het militaire verleden, de toekomst van het domein en het prachtige Kempische landschap centraal staan. Onderweg bezoeken we een aantal bijzondere gebouwen, zoals Hostel Wadi. Dit ontwerp van het vooruitstrevende Italiaanse bureau Secchi-Viganò lijkt op te gaan in de omgeving. Waar je ook kijkt, je staat altijd in visueel contact met het bos.

Deze wandeling kan gecombineerd worden met een overnachting in Hostel Wadi. Er zijn 18 kamers voor maximum 4 personen. Het ontbijt is inbegrepen in de prijs.

Duur wandeling: 2 uur
Boekingen voor de wandeling of Hostel Wadi via de Hoge Rielen.

MEER OVER DE GEBOUWEN

20150627_architectuurtocht-de-Turnhoutse-School_259Cultureel Centrum de Warande / Frans Schoeters + Eugène Wauters + Carli Vanhout + Paul Schellekens / 1967
Het gebouw van cultuurcentrum de Warande is een van de bekendste gebouwen van de Turnhoutse School. Het is ontworpen in een brutalistische stijl met de grote cilindervormige schouwburg, omgeven door in- en uitspringende rechthoekige delen. In 2005 is het uitgebreid met nieuwbouw van architecten Macken & Macken en in 2013 is het uitgebreid verbouwd door het architectenbureau Beel & Achtergael.

20150627_architectuurtocht-de-Turnhoutse-School_472Lagere jongensschool Sint-Victor / Carli Vanhout + Paul Schellekens + Lou Jansen + Rudi Schiltz / Turnhout / 1966
Het volumespel van de uitkragende gevels en van het middelste bouwblok op kolommen wordt gecombineerd met de zwaarte van het beton, op dezelfde manier als Le Corbusier dat deed in het klooster Sainte-Marie de la Tourette, hét voorbeeld van het brutalisme. Het gebouw voor Sint-Victor wordt nog steeds als school gebruikt. (Een bezoek aan het interieur is enkel mogelijk via boeking vooraf via AR-TUR, en onder voorbehoud van beperkingen door activiteiten en lesuren van de school.)

20150627_architectuurtocht-de-Turnhoutse-School_152Architectenbureau en woning Vanhout / Carli Vanhout + Paul Schellekens / 1964
Dit is het atelier van Vanhout & Schellekens, in combinatie met de eigen woning van Vanhout. De stijl en materialen doen denken aan de Warande. Het ruwe metselwerk loopt buiten en binnen door. Luc Vanhout en Bart Janssens zetten het architectenbureau voort, dat nu Architects in Motion heet en nog steeds in het gebouw is gevestigd.

20150627_architectuurtocht-de-Turnhoutse-School_006 - kopieWoning Jozef Schellekens / Jozef Schellekens / 1934
Jozef Schellekens introduceerde in de jaren 30 het modernisme in de Kempen, waardoor het pad werd geëffend voor het modernisme van de Turnhoutse School in de jaren 60 . Deze woning is een beschermd monument. Het gebouw en het interieur zijn nog voor 95% in de originele staat.

Mastermeubel-24_Lander Loeckx_s

Foto: Lander Loeckx

Meubeltoonzaal Master Meubel / Lou Jansen + Rudi Schiltz  / 1967
Deze meubeltoonzaal van Master Meubel ligt op de weg naar Kasterlee. Het zoeken naar optimale mogelijkheden tot schikken van de meubels tot ensembles en de overspanning van de betonnen Ergonbalken leidde tot een plan met zes beuken met een breedte van 10 m, die alle evenwijdig met de straat liggen. Alle voor- en achtergevels zijn in glas en alle zijgevels zijn in betonstenen uitgevoerd.

Lander Loeckx

Foto: Lander Loeckx

Parkwijk / Eugène Wauters + Carli Vanhout + Paul Neefs / 1966
In de jaren zestig was er een grote vraag naar goedkope nieuwe woningen. Op landbouwgronden in het zuiden van Turnhout werd ruimte gevonden voor een nieuwe wijk. De drie architecten plaatsten de woningen langs een rechthoekig assenstelsel en voerden een strikte zonering in met aparte stroken voor autoverkeer, privétuinen met garages achter de woningen en aan de voorkant het openbaar groen met voetgangersverkeer.

MEDIA
Artikel magazine CineCitta van de Gazet van Antwerpen (11 april 2015)